Waarom Thieme Niet Over De Panda’s Moet Zeuren

Waarom Thieme Niet Over De Panda’s Moet Zeuren

Ze heten Wuwen en Xingya, de twee panda’s die deze week aan Nederland beloofd werden tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander aan de Volksrepubliek China. Een belangrijk gebaar van China aan Nederland, dat de goede relaties tussen beide landen onderstreept. Maar als het aan Marianne Thieme van de Partij van de Dieren ligt, is het panda paar niet welkom in Nederland: het welzijnsrisico weegt niet op tegen de belangen van de dierentuin, zegt Thieme, die weinig kaas gegeten heeft van panda politiek.

Het is niet zomaar iets, de komst van twee reuzenpanda’s naar Nederland. China leent zo’n pandastel alleen uit aan landen met wie zij een bijzondere band koestert. Het gebruik gaat terug naar de 7e eeuw, toen de Keizerin van China twee panda’s naar Japan stuurde.

Landen als Frankrijk, Australië, de VS en Taiwan gingen Nederland voor. Er leven nu totaal 49 reuzenpanda’s buiten China. Daarvan zijn er 24 uitgeleend door de Volksrepubliek, 17 geboren in de betreffende dierentuinen, en 8 als geschenk gegeven (Hartig 2013, 50).

Wu Wen (武雯, ‘krachtige wolk’, vrouwtje) en Xing Ya (星雅, ‘elegante ster’, mannetje) zullen te komen wonen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar men zich al bijna vijftien jaar lang heeft ingezet voor verkrijging van de panda’s.

Niet alleen is het bijzonder dat Nederlandse bezoekers de panda’s zullen kunnen bekijken (wat een feest kan zijn, zoals ik in Chengdu’s panda reservaat ervaren heb), ook zal de komst van de reuzenpanda’s naar Ouwehands Dierenpark deel uitmaken van een uitgebreid natuurbeschermingsproject, waarbij jaarlijks een bijdrage wordt gedaan aan het werk van het Wolong Giant Panda Centre in China. Dat streeft, o.a. door onderzoek, naar het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild (link).

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is niet blij met de komst van de panda’s. Op 29 oktober stelde zij daarover Kamervragen. Het “heen en weer gesleep van deze kwetsbare soort is onaanvaardbaar”, zo vindt zij, en “de welzijnsrisico’s wegen niet op tegen het belang van Ouwehands Dierenpark dat met de panda’s hoopt meer bezoekers te trekken” (website Partij voor de Dieren).

“Als er iemand iets weet over panda’s en hun vervoer, dan zijn het de Chinezen wel.”

Thieme beweert dus twee dingen. Ten eerste, dat er een (aanzienlijk) welzijnsrisico is bij het vervoeren van de panda’s naar Nederland, en ten tweede, dat het belang van de komst van de panda’s ligt in het aantrekken van bezoekers naar de dierentuin.

Er leven in het wild nog maar zo’n 1800 panda’s. Het goede nieuws is, dat het investeren in de bescherming van panda’s door de Chinese overheid heeft geleid tot een vermeerdering van het aantal wilde panda’s. De diverse onderzoeks- en fokprogramma’s in samenwerking met andere landen hebben hier aan bijgedragen. Zo werken China’s panda-programma’s dus in het voordeel van het welzijn van de panda.

Over het “heen en weer gesleep” van de dieren hoeft Thieme zich geen zorgen te maken. Panda’s kunnen wel wat hebben. Ze wegen rond de 100 kilo, zijn ijzersterk en hebben een goede conditie (ze kunnen wel 4000 meter hoog klimmen en zwemmen als een otter). Desalniettemin wordt het vervoeren van panda’s met de grootste zorg gedaan: als er iemand iets weet over panda’s en hun vervoer, dan zijn het de Chinezen wel. En niemand is anno 2015 zuiniger op de panda dan China zelf.

De panda staat niet alleen symbool voor China, ze staat symbool voor uitstervende diersoorten. Des te meer reden het vervoer van panda’s tiptop te laten verlopen, zorgvuldig begeleid door deskundigen. Dit alles natuurlijk ook volgens de wettelijke voorschriften die gelden voor het vervoeren van dieren naar Nederland en hun welzijn tijdens het transport. Ze reizen nog net geen eerste klas, maar een eigen vliegtuig hebben ze wel.

Screen Shot 2015-10-30 at 13.55.25Boven: Deze foto van een panda aan boord ging het internet over in 2011. Hoewel iedereen in eerste instantie geloofde dat het een echte panda betrof, bleek het later een reuzenknuffel te zijn (DailyMail). Onder: het vervoer van twee reuzenpanda’s naar Belgie in 2014 (YouTube).

 

“Thieme snapt weinig van Panda Diplomatie, als ze denkt dat de panda’s alleen maar naar Nederland komen voor de bezoekers van Ouwehands Dierenpark.”

Als Thieme denkt dat de panda’s alleen maar naar Nederland komen voor de bezoekers van Ouwehands Dierenpark, dan snapt ze weinig van Panda Diplomatie. Dat blijkt ook uit haar opmerking dat “een minister-president en een minister van Buitenlandse Zaken zich bezig zouden moeten houden met belangrijkere zaken dan het verkrijgen van pandaberen voor een dierentuin”.

Natuurlijk is de komst van Wuwen en Xingya leuk voor Ouwehands Dierenpark. In Schotland had de Edinburg Zoo een verdubbeling in het aantal bezoekers na de komst van hun Chinese panda’s. Het stijgende aantal bezoekers zal zeker helpen bij de hoge kosten voor het verzorgen van de panda’s, alsmede bij de bescherming van de bruine beer en zijn leefgebied, waar Rhenen zich al jaren voor inzet.

Maar het belang van Wuwen en Xingya voor Nederland is groter dan dat. De symbolische waarde van het gebaar om Chinese panda’s aan geselecteerde landen te geven moet niet worden onderschat, zegt ook diplomatiek expert en sinoloog Falk Hartig. Zoals gezegd onderstreept de zogenaamde Panda Diplomatie de vriendschap tussen China en Nederland. En dat levert grote economische voordelen op. Nederland is, na Duitsland, de belangrijkste handelspartner van China binnen de EU, en verdient daar jaarlijks miljarden aan. Bovendien biedt de komst van de panda’s ons land de kans om met China samen te werken op het gebied van mileubescherming, activiteiten voor het behoud van de panda, en andere natuurbeschermingprogramma’s.

“De panda’s in Ouwehands Dierenpark worden mede mogelijk gemaakt door de Volksrepubliek China. En daar is niks mis mee.”

Ook niet onbelangrijk is dat de gegeven panda’s natuurlijk niet zomaar uit het wild geplukt zijn. Het gaat, zoals Minister Verburg in 2012 al bevestigde, om panda’s die “gefokt zijn in een opvangcentrum en die niet geherintroduceerd kunnen worden in het wild. Reuzenpanda’s zijn een bijzonder bedreigde diersoort en dat is reden genoeg om te proberen reuzenpanda’s te fokken, ook al is dit niet altijd succesvol. ”

Natuurlijk staat de panda ook symbool voor het ‘merk’ China. De panda’s die door de Volksrepubliek de wereld ingestuurd worden, ondersteunen China’s internationale imago: groot, krachtig, mooi en vreedzaam. Sinds jaar en dag staan dieren symbool voor bedrijven en instituten. Zo zie je in Artis dat de aanwezigheid van de olifant mede mogelijk gemaakt is door Delta Lloyd, de leeuwen door de ING, het stekelvarken door Randstad, de brilslang door Specsavers, en de bijenkorf door De Bijenkorf. De panda’s in Ouwehands Dierenpark worden mede mogelijk gemaakt door de Volksrepubliek China. En daar is niks mis mee. Ik verheug me op hun komst.

By Manya Koetse

Print Friendly, PDF & Email

1 Enlightened Reply

Trackback  •  Comments RSS

  1. Rietbergen says:

    Zo, dat was een genot om te lezen. In de Volkskrant nog wel. Geef ze van Jetje, meid. Meer van dit graag.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top